
یک کمپین تبلیغاتی فعالیتی کوتاهمدت جهت جذب مشتری با استفاده از کانالهای مختلف تبلیغاتی است. درواقع کمپین تبلیغاتی مجموعهای از فعالیتهای تبلیغاتی چندجانبه است که هر برند یا شرکت تبلیغاتی بهوسیله آن میکوشد پیام موردنظر خود را در دوره زمانی تعیینشده و با بودجه مناسب، برای مخاطب هدف خود ارسال کند و باعث افزایش آگاهی مخاطبان نسبت به آن برند شود.
نحوه تدوین کمپین تبلیغاتی:
برای تدوین یک کمپین تبلیغاتی موفق میتوان از یک مدل ساده مانند مدل 5M استفاده کرد. این مدل از 5 المان، ماموریت (Mission)، رسانه (Media)، پیام (Message)، پول (Money) و ارزیابی اثربخشی (Measurement) تشکیلشده است که در زیر به معرفی هر یک از آنها میپردازیم.
دلایل و اهداف برگزاری کمپین تبلیغاتی (Mission):
وقتی میخواهید موقعیت محصول را در بازارهای فعلی تثبیت کنید، محصول یا خدمت جدیدی را به بازار عرضه کنید، ارزش برند خود را در مقایسه با رقبا در ذهن مشتریان ارتقا دهید یا زمانی که میخواهید وارد بازار جغرافیایی جدیدی شوید، میتوانید از کمپین تبلیغاتی استفاده کنید.
استفاده از کمپین تبلیغاتی دیجیتال:
نوع خاصی از کمپین تبلیغاتی است، که بر بستر پلتفرمهای دیجیتال انجام میشود. درواقع از کانالهای دیجیتال برای رسیدن به اهداف کمپین و جلب توجه مشتری استفاده میشود.
امروزه بیشتر شرکتهای تبلیغاتی به سمت استفاده از کمپین تبلیغاتی دیجیتال رفتهاند؛ اما انتخاب این مسیر باید بر اساس تصمیمگیریهای پیشین مانند بازار هدف، جایگاهیابی، نتایج مورد انتظار، مشتریهای بالقوه و تحلیل ریسک انجام شود.
بازار و مشتریان بالقوه مورد هدف کمپین تبلیغاتی:
- شناسایی مخاطب و بخشبندی آنها ازلحاظ ادراک، انگیزش، فرهنگی و اجتماعی، فردی و روانشناختی و جغرافیایی
- جمعآوری اطلاعات آماری، جمعیت، میزان سواد، جنسیت، شهر زندگی با استفاده از اطلاعات بهروز مرکز آمار ایران و تحلیل کامل آنها
تحلیل ریسک:
این تحلیل شامل ریسکهای عمومی و ریسکهای صنعت است:
- تحلیل رقبا و سهم آنها در بازار
- ارزیابی نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدات (SWOT)
- تحلیل بر اساس 5 نیروی رقابتی پورتر
پیام کلیدی کمپین تبلیغاتی (Message):
- انتخاب شعار مناسب تبلیغاتی
- انتخاب رنگبندی مناسب
- ایجاد تمایز در تبلیغات و عدم تقلید
- الگوبرداری و Benchmarking از نمونههای موفق داخلی و خارجی
- استفاده از جاذبههای تبلیغاتی مناسب مثل جذابیت منطقی، عاطفی، اخلاقی و انگیزشی در پیام یا شخصیت بخشیدن به برند
- استفاده از خلاقیت در پیامها و سادگی، قابلفهم بودن آنها

رسانه هدف مورداستفاده کمپین تبلیغاتی (Media):
یکی از مهمترین بخشهای کمپین تبلیغاتی که هر برند یا شرکت تبلیغاتی با آن روبهرو است؛ انتخاب و بهرهگیری از رسانههای متناسب با اهداف کمپین و اثرگذار روی مخاطب است. در این مرحله لازم است هر شرکت تبلیغاتی رسانههای مناسب با استراتژی کمپین را انتخاب کند.
چند نکته مهم در این بخش که باید مورد توجه واقع شود:
- انتخاب رسانه اصلی
- انتخاب رسانه پشتیبان
- میزان و حجم استفاده از هر رسانه
- فاصله زمانی استفاده از رسانهها
ازجمله رسانههایی که بنا بر اهداف و استراتژی کمپین میتوانند انتخاب شوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ابزارهای محیطی مثل بیلبوردها و بنرهای سطح شهر
- رسانههای مطبوعاتی مثل بروشور، پوستر، تبلیغات در مجلات و روزنامهها
- شبکههای اجتماعی مثل تلگرام، اینستاگرام، فیس بوک
- رسانههای مجازی و حضور در اینترنت و تبلیغات در سایتهای اینترنتی (تبلیغات گوگل یا همان Google Ads، وبلاگها، سئو )
- استفاده از پیامک تبلیغاتی و ایمیل مارکتینگ
- برنامههای روابط عمومی و ایجاد ایونتهای حضوری و حضور در نمایشگاهها
- تبلیغات مستقیم و استفاده از تکنیکهای بازاریابی چریکی، ویروسی و دهانبهدهان
- استفاده از چهرههای مشهور: برای شبکههای اجتماعی استفاده از اینفلوئنسرهای مرتبط با حوزه تبلیغات
بودجه موردنیاز کمپین (Money):
بعد از تدوین برنامه تبلیغاتی، هر برند یا شرکت تبلیغاتی برگزارکننده کمپین برای آنها، باید بودجه موردنظر برای رسیدن به اهداف تبلیغاتی را برآورد کند. بودجهی موردنیاز کمپین را باید بعد از مشخص کردن مخاطبان هدف، انتخاب رسانه ازنظر تعداد، مدتزمان استفاده از رسانه و هزینهی رسانه تخمین زد. البته این روش یک روش ایده آل است و ممکن است هر شرکتی از این روش استفاده نکند. بعضی شرکتها مواردی مثل درصدی از میزان فروش یا بودجه کمپینهای تبلیغاتی محصولات مشابه رقبا را برای تعیین بودجه موردنظر خود در نظر میگیرند.
ارزیابی اثربخشی تبلیغات (Measurement):
یکی از گامهای مهم در تدوین برنامه کمپین تبلیغاتی ارزیابی اثربخشی آن است. در این بخش نحوه ارزیابی اهداف بازاریابی باید بهصورت شفاف بیان شود. ارزیابی اثربخشی یک کمپین تبلیغاتی در یافتن نواقص کمپین و رفع آنها نقش بسزایی دارد و شرکتهای تبلیغاتی فعال در این زمینه برای چگونگی راهاندازی کمپین جدید و همچنین بررسی میزان موفقیت کمپین راهاندازی شده خود، باید این موضوع را موردبررسی قرار دهند. تئوریها و مدلهای مختلفی برای بررسی اثربخشی تبلیغات وجود دارد. برای ارزیابی اثربخشی ابتدا باید در نظر بگیریم که در کدام مرحله (پیشآزمون: قبل از راهاندازی، آزمون همزمان: در حال راهاندازی، پسآزمون: بعد از راهاندازی) هستیم. سپس با توجه به آن روش مناسب را انتخاب کنیم.
برای اطلاع از میزان اثربخشی تبلیغات باید جنبههای مختلفی را بررسی کرد. اگر دیدگاه شما در بررسیها هزینهمحور باشد، باید به مواردی مثل مقایسه میزان فروش با رقبا، یا مقایسه میزان فروش قبل و بعد از کمپین، به وجود آمدن تحریمها و قوانین جدید و تغییر در شرایط محیطی توجه کنید.
البته برخی تبلیغات هم بر اساس مسئولیت اجتماعی انجام میشوند و دیدگاه هزینهمحور به آنها خیلی درست نیست و بیشتر ارزشمحور هستند. همچنین تأثیر این نوع تبلیغات در بلندمدت مشخص می شود.
شرکت تبلیغاتی دیجیتال سیسرو به عنوان یک آژانس تبلیغاتی دیجیتال فعال در زمینه بازاریابی دیجیتال، با بهرهگیری از بهروزترین ابزارها و روشهای بازاریابی دیجیتال در کسبوکار میتواند استراتژی تبلیغاتی و بازاریابی بهتری را برای شما درنظر بگیرد تا کسبوکار شما در دنیایی که هر روز بیشتر به سمت دیجیتالی شدن میرود، توان رقابت با رقبایتان را داشته باشد و همچنین با اجرای کمپینهای موفق برای مشتریان خود، آمادگی کمک به برندهای نوپا را دارد.