
در صنایع هواپیمایی به منظور اینکه بتوانند نیازهای مشتریان را رفع کنند و همچنین ارتباط بین خود و مشتریان را افزایش دهند رو به بازاریابی دیجیتال آوردهاند.
بازاریابی دیجیتال از لحظهای که مشتری شروع به جستجو برای مکان تفریحی برای تعطیلات خود میکند و آن را از طریق موبایل یا کامپیوتر رزرو میکند تا لحظهای که به مسافرت خود پایان دهد، کاربرد دارد.
افزایش نفوذ ابزارهای دیجیتال به حدی است که پیشبینی میشود در آیندهای نزدیک دنیای دیجیتال نقش بسیار پر رنگی در زندگی روزمره افراد خواهد داشت و تمامی کسب و کارها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
صنایع هواپیمایی نیز از این قضیه مستثنی نبوده و باید بتوانند با به کارگیری از این ابزارها زمینه را برای پیشرفت خود آماده کنند.
چندین ابزار مختلف برای دیجیتال مارکتینگ در صنایع هواپیمایی وجود دارد، یکی از پرکاربردترین آنها ایمیل مارکتینگ (بازاریابی ایمیلی) است، برای مثال آمریکن ایرلاین از این رویکرد برای یادآوری به مشتریانی که بلیت خود را رزرو کرده اما خریداری نکرده بودند، استفاده کرد.
همچنین این روزها استفاده از شبکههای اجتماعی برای صنایع هواپیمایی جهت پوشش اهداف خود، افزایش اطلاعات و ارتباط بیشتر با مشتریان خود امری بسیار ضروری است.
یکی از روشهای بازاریابی دیجیتال در این صنعت، استفاده از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ در ارتباط با مشتری (public relation) است. رزرو آنلاین یک روش ارتباط با مشتری است که مشتریان می-توانند از این طریق نام نویسی کرده و پروسه خریداری بلیت خود را تحت کنترل داشته باشند. این روش تنها برای مشتریان کارآمد نیست بلکه به شرکتهای هواپیمایی این امکان را میدهد که به یک پایگاه داده (Data Base) مناسب از مشتریان خود برسد و بتواند از آن برای بازاریابی فعالیتهای آتی شرکت در آینده استفاده کند که نتیجه مطلوب و قابل پیشبینی برای سازمان داشته باشد.
شرکتهای هواپیمایی چگونه با هم رقابت موثر دارند؟
شرکت های هواپیمایی پیشرو در جهان اعتقاد دارند که بازاریابی دیجیتال از مهمترین چالشهای این کسب و کار است که مطالعات اخیر نشان میدهد خیلی از ایرلاینها در سراسر جهان هنوز به طورکارآمد از دیجیتال مارکتینگ برای پیشرفت خود استفاده نمیکنند.
در عین حال مشاهده شده است که خیلی از خطوط هواپیمایی قدیمی و ارزان تر این فرصت را غنیمت شمردهاند و به دنبال استراتژیهای جدیدی هستند که بتوانند خود را در دنیای دیجیتال متمایز کنند، یک کانون تبلیغاتی مناسب داشته باشند و پیشرفت کنند.
این بازار، محیطی فرا رقابتی دارد که به واسطه دنیای دیجیتال چالشهایی بر سر راه شرکت های هواپیمایی قرار میگیرد. این محیط آنها را مجاب میکند تا بهترین رویکرد را در دنیای دیجیتال به کار بگیرند و بتوانند در هر زمان و مکان با مشتریان خود رابطه نزدیک داشته باشند.
مسافرین یا مشتریان شرکت های هواپیمایی این انتظار را دارند که به طور همزمان کمترین هزینه و بیشترین خدمات و کیفیت را داشته باشند و این شرکتها بتوانند در هر لحظه پاسخگوی مشتریان خود باشند.
عملکرد شرکت هواپیمایی اتحاد(Etihad Airways) در دیجیتال مارکتینگ
شرکت هواپیمایی اتحاد سومین ایرلاین بزرگ خاورمیانه میباشد که با داشتن 119 هواپیمای ایرباس و بویینگ حدودا 1000پرواز در یک هفته را انجام میدهد که بیش از 120 مقصد برای جابهجایی مسافر یا کالا در سراسر دنیا دارد.
شرکت هواپیمایی اتحاد فعالیتهای زیادی در زمینه بازاریابی دیجیتال انجام داده است ، اگر در اینترنت در مورد این شرکت جستجو شود چیزی حدود 70 هزار آدرس و لینک مرتبط پیدا میشود. این نشان میدهد این شرکت در فضای مجازی درصدد پیشرفت است تا بتواند با استفاده از شرکتهای تبلیغاتی و بازاریابی دیجیتال، جایگاه خود را بین مردم دنیا بیشتر کند.
شرکت هواپیمایی اتحاد به نوآوری در عرصه بازاریابی دیجیتال اعتقاد فراوان دارد که به همین منظور به دنبال استفاده از 3 روش جدید دنیای دیجیتال است:
روش اول : جمعسپاری یا انبوهسپاری(crowdsourcing)
این کار معمولاً از طریق فراخوان عمومی در اینترنت انجام میشود. تمرکز جمعسپاری بر مشارکت دادن جمعیت در فعالیتهایی چون حل مسئله، تولید و توسعه مفاهیمی چون مشارکت در ایدهسازی، نوآوری، تولید و فرایندهای ارائه خدمات است که بر کیفیت محصول، وفاداری و خشنودی مشتری اثری مستقیم دارد. غیر متمرکز بودن، غیررسمی بودن، عمودی و افقی بودن ارتباطات، در انحصار نبودن اطلاعات، از جمله مواهب جمعسپاری میباشد. مدل کسب وکار جمعسپاری تمرکز بر مشارکت داوطلبانه جمعیت جهت تولید فراوردههای نوآورانه دارد.
روش دوم: محتوای تولید شده توسط کاربر(UGC: user Generated Content)
ظهور محتوای ایجاد شده توسط کاربر نوعی تغییر درکارکرد سازمانهای رسانهای ایجاد کرد وآن فراهم آوردن امکانات برای آماتورها به منظور نشر محتوای خودشان به جای ایجاد محتوای آنلاین بود. محتوای ایجاد شده توسط کاربر به عنوان رسانه شهروند نیز شهرت دارد. رسانه شهروند بر اساس نظر مخاطب و پوشش خبری است. که کاملا دو طرفه است. افراد نظرات و داستانهای خود را به شکل فایلهای صوتی وتصویری ایجاد شده توسط کاربر به اشتراک میگذارند. شرکت هواپیمایی اتحاد نیز قصد دارد مسافران تجربیات خود را در فضای دیجیتال با همگان به اشتراک بگذارند. (برای آشنایی بیشتر با بازاریابی محتوا به بلاگ این قسمت مراجعه کنید.)
روش سوم: واقعیت افزوده (Augmented Reality)
این روش به عنوان یکی از ابزارهایی که در بازاریابی اینترنتی و موبایل کاربرد دارد، میتواند به سازمانها کمک کند تلاشهای بازاریابی خود را با نیازها و انتظارات مصرفکنندگان در قالب تجربهای تعاملیتر متناسب کنند.
استفاده از واقعیت افزوده در حوزه بازاریابی و تبلیغات بیشتر به سوی استراتژی بازاریابی کششی (جذب مشتری به سوی محصول) متمایل است تا استراتژی هلدادن (هل دادن محصول به سمت مشتری) و به ایجاد ارزش تجربی درک شده منجر میشود، بنابراین میتواند نقشی حیاتی در رضایت مشتری داشته باشد.
آشنایی مصرفکنندگان با واقعیت افزوده در حال افزایش است و بنابراین رشد تبلیغات آنلاین محرک این تکنولوژی است. کاربرد تکنولوژی واقعیت افزوده در بازاریابی در حال گسترش است که به استفاده بیشتر مصرفکننده و درگیر شدن با خود این تکنولوژی منجر میشود.
نتیجه میگیریم زمان آن فرا رسیده که سازمانهایی که میخواهند رقابتپذیر باشند، باید بهکارگیری تکنولوژی واقعیت افزوده را کشف کنند و با نسل جدید مشتریان تکنولوژی پیشرفته همگام شوند. شرکت هواپیمایی اتحاد نیز قصد دارد از پیشگامان در این عرصه باشد که بتواند با استفاده از این روش پیشرفت چشمگیری داشته باشد و مشتریان وفادار خود را در سراسر جهان افزایش دهد.
بازاریابی دیجیتال برای کسب و کارهای مرتبط با صنایع هواپیمایی در ایران نیازمند این است که فعالیتهای آن مرتبط با خواستههای مشتریان در عصر جدید باشد و بتواند به اندازهای نوآوری داشته باشد که در بازار رقابتی شرکتهای هواپیمایی در ایران قدرت رقابت را داشته باشند. شرکت تبلیغاتی سیسرو با بهرهگیری از بخشهای مختلفی همچون تولید محتوای تخصصی، طراحی وبسایتهای نوین و مدیریت شبکههای اجتماعی و نیز کادر با تجربه و آکادمیک به عنوان یک کانون تبلیغاتی برتر کشور میتواند به شرکتهای هواپیمایی که قصد پیشرفت در این زمینه را دارند، کمک بسیار کند.