-
بیش از اندازه فروش محور بودن (یا خالی از اهداف فروش بودن)
فروش، مزیت رقابتی، ارزش مشتری و … همه این شرکتها با این مفاهیم آشنا هستند و میخواهند با استفاده از این مفاهیم محصول یا خدمت خود را به فروش برسانند اما تولید محتوایی که نه زیاد فروش محور باشد و نه خالی از اهداف فروش کار بسیار مشکلی است.
مواردی که محتوای فروش محور مسالهای ایجاد نمیکند، تولید محتوا برای بررسی محصولات و خدمات خود شرکت است. اما اگر در حال تولید محتوا برای موضوعات حساسیت برانگیز هستید از استفاده مفاهیم ارزش پیشنهادی به مشتری، Call to action و از این قبیل اصطلاحات که محتوای شما را بیش از اندازه فروش محور میکند پرهیز کنید.
-
استفاده بیش از حد از علامت تعجب!!!!!!! از مهمترین اشتباهات رایج تولید محتوا
یکی از گناهان کبیره در تولید محتوا استفاده زیاد از علامت تعجب است.
نه تنها علامت تعجب زیاد متن را احمقانه میکند، بلکه در عمل اعتبار محتوای شما را از بین میبرد. استفاده نادرست از علامت تعجب خیلی رایج است و ما قصد داریم این اقدام غلط را گوشزد کنیم. اینکه نیمی از جملات شما با علامت تعجب تمام شود اصلا چیز خوبی نیست.
علامت تعجب فقط برای زمانی است که مخاطب هیجانزده میشود یا اینکه مطلب خارقالعادهای گفته میشود. بازاریابان محتوا باید توانایی و خلاقیت لازم برای ایجاد حس هیجان در مخاطب را داشته باشند و در موقع صحیح بر این موضوع تاکید کنند.
-
به تعویق انداختن
«در قسمت بعد درباره این موضوع خواهیم نوشت.»
همه توصیههایی که به این حرکت تشویق میکنند را کنار بگذارید، استفاده زیادی از وعده به طرز قابل ملاحظهای تاثیر منفی روی کار شما خواهد داشت. وقتی شما نوشتن مطلبی را به آینده موکول میکنید، شما فرصت جلوه دادن محصول خود را از دست خواهید داد و باید این نکته را بدانید که زمان با ارزشترین دارایی شماست.
-
نوشتن تعداد مشخصی کلمه
اگر با مفوم سئو آشنا باشید حتما دیدهاید که تعداد مشخصی از کلمات برای هر محتوا توصیه میشود. این مساله کاملا درست و ما هم در شرکت تبلیغاتی سیسرو به اصول سئو پایبند هستیم اما باید این نکته را در نظر گرفت که هدف یک نوشته جذب مخاطب و همچنین ایجاد ارزش برای کاربر است و اصول سئو باید در خدمت این هدف باشند نه اینکه خودشان هدف قرار بگیرند، گرچه ممکن است از جهت بهینه سازی موتورهای جستجو موفقیتی صورت بگیرد اما تجربه کاربر از این محتوا بد خواهد بود. توصیه میکنیم به مطلب تجربه کاربران را با قصهگویی منحصر به فرد کنید را مطالعه کنید تا با یکی از تکنیکهایی که باعث جذب کاربران میشود آشنا شوید.
-
تکرار چندباره ی یک کلمه
از دیگر اشتباهات رایج تولید محتوا بکار بردن چندباره ی یک صفت در یک محتوای کوتاه است. وقتی متن بلند است این حرکت مشکلی ایجاد نخواهد کرد، البته مشروط به آنکه موجبات دلخوری مخاطبان را فراهم نکند.
برای حل این مشکل باید از خلاقیت نویسندگی استفاده کرد و با بکار بردن مترادف هر کلمه از این مشکل جلو گیری کرد ممکن است همچنان نگران سئو محتوا باشید اما خیالتان راحت گوگل برای هم معنیهای کلیدواژه شما هم ارزش قائل است.
-
استفاده بی مورد از کلیدواژه
همانطور که میدانید برای سئو کردن یک محتوا کلیدواژه حرف اول را میزند. بر همین اساس بسیار از افراد با تکنیکهای غیر حرفهای سعی در تکرار بی مورد و بی معنی کلیدواژه مورد نظر را دارند. این تکنیک در الگوریتم قدیمی گوگل جوابگو بود اما در الگوریتم جدید موتور جستجو گوگل این مساله کاملا تاثیر منفی بر محتوای شما خواهد داشت. برای اینکه دید بهتری نسبت به رابطه سئو و بازاریابی محتوایی پیدا کنید به مقاله مرز باریک سئو و بازاریابی محتوایی مراجعه کنید.
-
صحبت نکردن با مخاطب
شناختن مخاطب نیمی از مسیر است، تولید محتوا برای مخاطب مرحله بعدی است. اگر هنوز در شناخت مخاطب مشکل دارید حتما پرسونای مشتری خود را تشکیل دهید برای اینکار ما در شرکت تبلیغاتی سیسرو مطلب با عنوان اهمیت پرسونا در بازاریابی محتوایی نوشتهایم که میتوانید از آن استفاده کنید.
فرض میکنیم شما پرسونای مخاطب را تشکیل دادهاید و در حال نوشتن مطلب برای کاربر هستید. اگر از لحن درستی در متن خود استفاده نکنید یا با مخاطب خود صحبت نکیند مطلب شما جذاب نخواهد بود حتما از تکنیکهای قصهگویی برای نوشته خود استفاده کنید تا کاربر از خواندن مطلب شما لذت ببرد.
-
نوشتن بدون استراتژی
پشت هر بازاریابی محتوایی موفقی یک استراتژی بازاریابی محتوایی منسجم و کامل وجود دارد. هنگامی که اقدام به نوشتن محتوا میکنید باید در نظر داشته باشید این مطلب شما در خدمت یک استراتژی بزرگتر باشد. اگر به این نکته توجه نکنید محتوا شما هرچقدر هم خوب باشد مانند یک سربازی که جدا از ارتش خود میجنگد بیفایده خواهد ماند.
-
تکراری بودن
بازاریابی محتوایی یک کار پرحجم است، کانالهای زیاد برای انتشار، فرمتهای مختلف محتوا، برنامهریزیهای متنوع و تقاضای بالا برای مطالب نویسندهها را تحریک میکند که کار تکراری انجام دهند.
گرچه تکرار گاهی اوقات مفید است و در بعضی موارد واجب است (برای ایجاد آگاهی برند گاهی نیاز است تا یک محتوا به طرق مختلف تهیه و در کانالهای متفاوت انتشار یابد.) اما اگر مطالب بیش از اندازه تکراری شود برای اعتبار برند بسیار خطرناک است.
باید در نظر داشته باشید که همواره به مخاطبتان خوراک تازه بدهید.
-
اشتباه
یک پست در اینستاگرام منتشر کردهاید و از قضا بسیار هم با استقبال خوبی مواجه شده است. مطلب بسیار جذاب است، گرافیک خوبی دارد، اطلاعات خوبی منتقل میکند اما ناگهان متوجه میشوید زمینه را با «ض» نوشته اید.
احتمالا متوجه شدهاید که چه مشکلی پیش خواهد آمد. تکرار غلطهای نگارشی و املایی گرچه ممکن است خیلی به چشم نیایند اما به مرور زمان اعتبار برند شما را نابود خواهند کرد.
البته باید به این نکته توجه کرد که خطاهایی علمی و مفهومی گناهان نابخشودنیای هستند که هرگز نباید تکرار شوند.