تبلیغات دیجیتال از یک بنر با تصویر ثابت در سایت HotWired در سال ۱۹۹۴ شروع شد. این سایت برای اولین بار مکانی را در سایت خود برای تبلیغات اختصاص داد و روی آن نوشت “ تا بحال با موست اینجا کلیک کردی؟ ”. برند ارتباطات «ایتیاندتی (AT&T) » اولین شرکتی بود که بنر خود را در این سایت قرار داد و به دنبال آن ۱۳ برند آمریکایی دیگر نیز برای نشان دادهشدن بنرشان در همان جایگاه اقدام کردند. در این نقطه، تبلیغات دیجیتال به طور رسمی کار خود را آغاز کرد. البته ناگفته نماند که اولین تبلیغ دیجیتال انجام شده در سال ۱۹۷۸ و در بستر ایمیل انجام شد، اما در آن زمان اینترنت و سرویس ایمیل به طور عمومی در دسترس همه نبود و تبلیغات در بستر ایمیل نیز تنها برای افراد و مخاطبان خاص میسر بود.
در گذر زمانی در حدود ۲۵ سال از شروع تبلیغات دیجیتال، نهتنها در ساختار روشهای اولیه تبلیغات دیجیتال تغییرات زیادی رخ داده است، بلکه روشهای جدیدی نیز با پیشرفت تکنولوژی و ارائه بسترهای جدید، پا به عرصه تبلیغات دیجیتال گذاشتهاند؛ تا نبرد تبلیغات آنلاین و آفلاین با حرارت بیشتری دنبال شود. در ادامه برای آشنایی بیشتر با تبلیغات در فضای دیجیتال به معرفی مختصر هر یک از انواع تبلیغات دیجیتال که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند، میپردازیم.
اولین فرم از تبلیغات دیجیتال که با گذر زمان تکامل یافته و از یک تصویر ثابت ساده به قالبهای متنوع و پیچیده درآمده است.
این نوع بنر مجموعهای از چند عکس است که پیام مشخصی را به بیننده ارائه میکنند. امروزه فلش بنرها و گیفها متداولترین نوع تبلیغات در سایتها هستند.
بنرهایی که در پی ورود به سایت یا کلیک بر روی لینک خاصی در سایت، به صورت تمام صفحه باز شده و کاربر را مجاب میکنند تا برای ادامه استفاده از سایت بر روی بنر کلیک کرده یا به طریقی آن را ببندد.
بنرهایی هستند که به قسمت خاصی از محدوده دید کاربر چسبیده و با اسکرول کردن در صفحه نیز همچنان قابل رویت هستند.
همانطور که از نامگذاری این قالب مشخص است، این نوع بنر تبلیغاتی تعاملی است. بدین معنی که با حرکت موس بر روی بنر یا کلیک بر روی آن، مجموعهای از اتفاقها رخ خواهد داد که مخاطب میتواند آنها را کنترل کند. در واقع تفاوت بنرهای تعاملی با بنرهای معمولی در ثابت نبودن تصویر و محتوای بنر و تغییر آن با فرمان کاربر است.
تبلیغات بنری در سایتها، علاوه بر پیشرفت در تنوع قالب، در چگونگی اجرا، تحلیل و بررسی نتایج نیز پیشرفت فوقالعادهای داشتهاند. به طوری که شما میتوانید با استفاده از بسترهای موجود تبلیغات در سایتها، مخاطبان خود را از نظر جغرافیایی، رفتاری و محتوایی انتخاب، زمان نمایش تبلیغ را تعیین و میزان هزینه انجامشده برای تبلیغ را مدیریت کنید.
با ورود شبکههای اجتماعی به دنیای دیجیتال، خیلی زود مخاطبان بیشماری جذب این شبکهها شدهاند و با توجه به سرمایهگذاری عظیم این شبکهها و ارائه ویژگیها و خدمات جدید، تعداد مخاطبان آنها و وابستگی مخاطبان به این شبکهها روز به روز در حال افزایش است. از همین رو تبلیغات در این فضا برای برندها توجیح اقتصادی و بازخورد بالایی دارد.
تبلیغات در شبکههای اجتماعی در دو نوع تبلیغات “پرداختی (Paid)” و تبلیغات “طبیعی (Organic)” تقسیمبندی میشوند. در مدل “پرداختی”، برندها برای نشاندادن تبلیغ خود در این شبکهها، مبلغی را بر اساس میزان بازخورد پرداخت میکنند. اما در مدل “طبیعی”، برندها حساب کاربری خود را در این شبکهها ایجاد کرده و با انتشار محتوای مناسب، ارتباط خوبی با مخاطبان خود برقرار کرده و با اتکا به انتشار نام برند خود توسط مخاطبانشان، برندسازی در شبکههای اجتماعی را انجام میدهند.
قابل اعتمادترین نوع تبلیغ در فضای دیجیتال که مخاطبان را بر اساس عبارات کلیدی که در موتورهای جستجو استفاده کردهاند، به سایت شما میآورد. تبلیغات در این فضا به صورت متن بوده و پرداخت آن بر اساس تعداد کلیک یا تعداد بازدید تبلیغ انجام میشود. تبلیغات در موتورهای جستجو علیرغم بازدهی مناسب، هزینه نسبتا بالایی برای هر کلیک یا بازدید دارند. از همین رو استفاده از این روش نیازمند دانش و تجربه کافی برای جلوگیری از هدر رفت بودجه تبلیغاتی است.
قالب دیگری از تبلیغات دیجیتال که میتواند به صورت طبیعی (Organic) جایگاه سایت برند را در موتورهای جستجو بهبود بخشد و این امکان را فراهم کند تا مخاطبان هدف به سایت برند مراجعه کنند، قرار دادن مطالب برند شده در سایتهای پرمخاطب و لینک کردن این مطالب به سایت خود برند است. به این طریق برندها با اتکا به جایگاه سایتهای پرمخاطب، جایگاه سایت خود در موتورهای جستجو را بهبود میبخشند. این روش با عنوان رپورتاژ آگهی شناخته می شود.
تبلیغات همسان در واقع نوعی از تبلیغات بنری در سایتها و اپلیکشنها هستند که در قالب ساختاری خود سایت میزبان به نمایش گذاشته میشوند. از همین رو مخاطبان کمتر با ماهیت تبلیغ بودن آن درگیر هستند و نرخ کلیک بر روی این نوع تبلیغ به مراتب بالاتر از تبلیغات بنری معمول است.
تبلیغات ویدیویی در بسترهای اشتراکگذاری ویدیو صورت میپذیرند. معمولترین روش تبلیغات ویدیویی، ویدیوهایی است که در ابتدا یا در میان ویدیوهای پربازدید به صورت اجباری و در مدت زمان کوتاه برای مخاطبان پخش میشود. جدای از این روش، از بسترهای اشتراکگذاری ویدیو برای انتشار ویدیوهای اطلاعرسانی و آموزشی توسط حساب کاربری برند برای تاثیرگذاری بر مخاطبان و ایجاد ارتباط احساسی نیز میتوان استفاده کرد.
زمانی که شما به دنبال محصول یا خدمتی خاص هستید و از وبسایت یک برند بازدید میکنید. آن برند میتواند از قابلیت “کوکی” در مرورگرها استفاده کرده و هنگامیکه شما در حال سیر در سایتهای مختلف هستید، محتوای تبلیغاتی مرتبط با محصول یا خدمت مورد نظر شما را برای شما در سایتهای دیگر به نمایش بگذارد. این نوع از تبلیغات نسبت به تبلیغات بنری که پایه یکسانی با تبلیغات هدفگذاری مجدد(Retargating) دارند، گرانتر و اگر به درستی انجام شوند بازخورد بهتری نسبت به تبلیغات بنری معمول خواهند داشت. چرا که در این روش شما مخاطبانی را با تبلیغ روبرو میکنید که با برند و محصول شما آشنا و به آن نیاز دارند.
با قدمتی تقریبا برابر با تبلیغات بنری، تبلیغات ایمیلی از ارزانترین و در دسترسترین انواع تبلیغات است که اگر درست اجرا شود میتواند تاثیرگذاری خوبی نیز داشته باشد. تنها عامل محدودکننده برای انجام این مدل از تبلیغات، داشتن لیستی از ایمیلهای مخاطبان هدف است که این لیست ایمیل را میتوان در گذر زمان و برگزاری نظر سنجی یا قرار دادن فرم دریافت اخبار در سایت بدست آورد.
در چند سال اخیر با پیشرفت تلفنهای هوشمند، مخاطبان به استفاده بیشتر از این گجت برای سیر در فضای دیجیتال روی آوردهاند و میتوان گفت که استفاده کاربران اینترنت از کامپیوترها و تلفنهای هوشمند به میزان برابری رسیدهاست. از همین رو تبلیغات در فضای تلفنهای هوشمند به سرعت رونق گرفته و تبلیغات در این فضا علاوه بر پوشش دادن تمامی قالبهایی که در بالا ذکر شد، قالبهای اختصاصی خود را نیز دارا است.
سایتها پرمخاطب که طراحی ریسپانسیو دارند و در حالت موبایل قابل مشاهده هستند. برای استفاده از فرصت تبلیغات، جایگاههای اختصاصی موبایل را برای تبلیغات در نظر میگیرند. این جایگاهها فقط در حالت موبایل قابل مشاهده و به دلیل ماهیت چسبان بودن آنها از بازخورد نسبتا خوبی برخوردار هستند.
تبلیغات در اپلیکیشنها شامل دو قالب تبلیغات بنری و تبلیغات در اعلان (پوش نوتیفیکیشن) است. تبلیغات بنری در خود اپلیکیشن و در زمان استفاده کاربر از آن به روشهای مختلف قابل نمایش است. تبلیغات در اعلان اما در صفحه اعلانات تلفن همراه و یا به صورت نوتیفیکیشن در بالای صفحه نمایش داده میشود. در این روش نیازی به باز بودن خود اپلیکیشن نیست.
در این مقاله سعی بر آن شد تا مخاطب به صورت مختصر با قالبهای مختلف تبلیغات دیجیتال آشنا شود. اما باید توجه داشت که تبلیغات در فضای دیجیتال بسیار پیچیدهتر از آن چیزی است که در این مطلب گفته شد. بدین معنی که انتخاب درست رسانه و دستیابی به بازخورد مناسب در هر یک از قالبهای تبلیغات دیجیتال نیازمند دانش و تجربه کافی در این زمینه و شناخت مناسب از مخاطبان هدف و سفر مشتری است. از همین رو آژانسهای تبلیغاتی از جمله شرکت تبلیغاتی سیسرو پیشنهاد میکنند تا برندها برای دستیابی به بازخورد حداکثری در تبلیغات دیجیتال به جای اتکا به روش بازاریابی درون سازمانی، به آژانسهای بازاریابی و شرکتهای تبلیغاتی اعتماد کنند.